Czego spróbować w Tunezji?

Czego spróbować w Tunezji?

Wyjazd do Tunezji to nie tylko okazja do zwiedzenia zabytków i plażowania, ale także możliwość poznania lokalnej kuchni. Tuniska kuchnia jest wyjątkowa i bogata w smaki oraz aromaty. Jeśli planujesz podróż do tego kraju, warto skosztować kilku charakterystycznych potraw.

Tajine – danie tradycyjne

Jednym z najbardziej znanych dań tunezyjskich jest tajine. Jest to gęsty gulasz przygotowywany na wolnym ogniu lub pieczony przez wiele godzin. Głównymi składnikami są mięso (najczęściej jagnięcina), warzywa takie jak marchewka, cebula czy bakłażan oraz różnorodne przyprawy.

Brik – delikatna przekąska

Brik to popularna tunezyjska przekąska podawana zarówno jako uliczny fast food, jak i eleganckie danie na kolację. Składa się z cienkiego ciasta filo nadziewanego gotowanym jajkiem, tuńczykiem lub mielonym mięsem drobiowym i serem feta.

Harissa – pikantny sos

Harissa to pikantny sos, który jest nieodłącznym elementem kuchni tunezyjskiej. Wykorzystuje się go do przyprawiania potraw oraz jako dodatek do dań mięsnych czy kanapek. Charakterystycznym składnikiem harissy są suszone papryczki chili, które nadają mu ostry smak.

Couscous – klasyka kuchni tunezyjskiej

Couscous to danie będące symbolem Tunezji i innych państw Maghrebu. Składa się z drobnoziarnistego makaronu parzonego na gorącej wodzie lub bulionie warzywnym i podawanego z duszonymi warzywami oraz różnego rodzaju mięsem.

Mint tea – tradycyjna herbata

Tunezja słynie także z doskonałej herbaty miętowej, która jest serwowana zarówno na ciepło jak i na zimno. Herbata ta ma orzeźwiający smak i idealnie komponuje się ze słodyczą lokalnych deserów.

Pastilla – połączenie wytrawnego i słodkiego

Pastilla to charakterystyczne danie tuniskiej gastronomii łączące w sobie wytrawne składniki (mielone mięso) oraz delikatną nutkę słodyczy (daktyle). Jest ona często podawana jako przekąska na początku obiadu.

Chakchouka – smaczne śniadanie

Jednym z popularnych dań w Tunezji jest chakchouka, które często podawane jest jako śniadanie. Składa się ona głównie z jajek gotowanych w sosie pomidorowym ze szczyptą przypraw takich jak papryczki chili czy kumin.

Merguez – pikantna kiełbasa

Kiedy odwiedzasz Tunezję, nie możesz przejść obojętnie obok mergueza – tradycyjnej tunezyjskiej pikantnej kiełbasy. Jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa spożywanego przez mieszkańców tego kraju i turystów.

Bambalouni – słodki przysmak

Bambalouni to typowy deser tunezyjski, który skradnie serce każdego łasucha. To smażone ciasto drożdżowe posypane cukrem pudrem lub polane miodem różanym. Idealny wybór dla osób mających ochotę na coś słodkiego po posiłku.

Owoce morza – delikatność smaku

Dzięki swojej lokalizacji nad Morzem Śródziemnym Tunisia oferuje bogactwo owoców morza oraz ryby prosto z oceanu do Twojej talerzu! Dania takiej jak grilled calamaris (grillowane kalmary), boulettes de poisson (rybne klopsiki) czy tajine z owocami morza, są jednymi z najlepszych w Tunezji.

Kus-kus – charakterystyczny składnik

Kolejną unikalnością kuchni tunezyjskiej jest wykorzystanie kaszy kukurydzianej zwanej „kus-kusem”. Jest to tradycyjna i nieodłączna część wielu dań, takich jak tagines lub sałatki. Kasza ta nadaje potrawom oryginalnego smaku i tekstury.

Lablabi – danie dla miłośników ciecierzycy

Lablabi to znakomite danie na bazie gotowanej ciecierzycy. Podawane jest jako gęsta zupa lub rozgniatana pasta ze świeżym chlebem jako dodatek. To doskonała propozycja dla wegetarian oraz osób poszukujących lekkiego posiłku pełnego białka roślinnego.

Mahia – lokalny alkohol

Tunezja słynie także z własnej markowej wódki o nazwie Mahia, która powstaje przez destylację figowca indyjskiego oraz winogronowych pestek właśnie tam przygotowywanych według starych receptur rod

Z pewnością warto spróbować:

– Lokalnej kuchni tunezyjskiej, takich potraw jak couscous, tajine z jagnięciną czy harissa.
– Korzystania z pięknych plaż i korali na wybrzeżu Morza Śródziemnego.
– Odkrywania fascynujących ruin starożytnych miast np. Kartaginy lub El Jem.
– Próbowania tradycyjnej herbaty w stylu tunezyjskim (nazywanej też błędnie „herbatą berberyjską”).

Link do strony internetowej dwakolory.pl: dwakolory.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here